Als het 3rd party cookie verdwijnt, wat is dan de volgende stap?

 

In 2023 schaft google de 3rd party cookie af, Apple heeft dit al grotendeels gedaan. Om te voorkomen dat je weer moet gaan schieten met hagel en niet getarget kan adverteren is een database met verrijkte klantprofielen essentieel.


Gelukkig zijn cookies van derden voor marketeers niet de enige mogelijkheid om hun klanten en hun online gedrag te identificeren. Om te beginnen zijn er enkele first-party cookies waarop u kunt vertrouwen. First-party cookies bevinden zich op de eigen website van het merk en volgen gebruikersacties tijdens sessies op die website.

Wanneer een nieuwe anonieme persoon de site voor de eerste keer bezoekt en vervolgens weer vertrekt zonder te registreren of persoonlijke gegevens op te slaan, gaan ze verloren. Als ze echter een tweede keer terugkomen, zal jouw cookie automatische geactiveerd worden Dit betekent dat je gegevens kan verzamelen van zowel de tweede browse sessie als de derde, vierde of elke andere browse sessie.

 

Lees verder onder de infographic

Opnieuw kan een anoniem profiel worden opgebouwd, dat voorkeuren voor instellingen, doorbladerde producten en in het winkelwagentje geplaatste artikelen omvat. Deze informatie is alleen beschikbaar voor jou, en het wordt niet gedeeld met andere bedrijven, wat een concurrentievoordeel oplevert.

 

Alle browsers ondersteunen deze cookies, dus er is geen risico dat ze snel zullen verdwijnen. Omdat je ze zelf worden ingesteld, kun je er bovendien vertrouwen op de relevantie van de verzamelde informatie, om nog maar te zwijgen over de vraag hoe recent of hoe waardevol die informatie is, iets wat moeilijker te beoordelen is als de informatie door iemand anders is verzameld. Identiteitsgrafieken kunnen ook worden gebruikt om zoveel mogelijk merkgegevens zo snel mogelijk samen te brengen om apparaat- of browser-ID’s te creëren.

 

Vervolgens kan de door de first party cookie verzamelde informatie, op dezelfde manier als third party cookies (en gemakkelijker, omdat de klant al “ter plaatse” is), worden omgezet in een geïdentificeerd 360 graden profiel. Een bezoeker kan door aanbiedingen, advertenties en andere middelen worden verleid om persoonlijke informatie in te vullen op een formulier, dat kan worden gekoppeld aan de voorheen anonieme gedragsgegevens. Als het merk al een record over die persoon bijhoudt, kan deze offline informatie worden vermengd met de online gegevens.

 

Het CDP fungeert als centrale opslagplaats voor de marketingstack, en met gegevens uit veel verschillende systemen is het waarschijnlijker dat een individu kan worden geïdentificeerd. E-mailadressen, aankoopgedrag en andere persoonlijke informatie uit verschillende systemen kunnen worden samengevoegd en gemixt.

 

Vervolgens kunnen ons matching algoritme worden gebruikt om te bepalen welke stukjes informatie samen in één profiel thuishoren. Het kan zijn dat één persoon vijf keer in uw database terecht is gekomen, over meerdere systemen heen, en dat er in sommige gevallen spelfouten in zijn geslopen of delen zijn veranderd. De CDP brengt de binnengekomen gegevens in kaart, zodat de verschillende velden uit verschillende systemen op één veld worden gezet, en de gegevens binnen die velden worden gestandaardiseerd en genormaliseerd, om ze consistent te maken. De gegevens kunnen dan worden opgeschoond om mogelijke fouten te verwijderen, ontdubbeld, en vervolgens gepresenteerd als een beeld van een enkele klant, met al zijn paginabezoeken, transacties, interacties, enzovoort.

 

Het eenduidige klantbeeld kan vervolgens worden gebruikt om inzicht te krijgen in de behoeften van de klant en actuele communicatievoorkeuren, om de merkervaring van een individu te personaliseren met behulp van kennis van zijn gedrag in het verleden, of om segmenten van klanten te creëren die mogelijk interessante advertenties of gepersonaliseerde aanbevelingen te zien krijgen op basis van wat vergelijkbare mensen hebben bekeken. Dit alles kan worden bereikt met behulp van unieke, relevante en nauwkeurige informatie die een persoon vrijwillig met u heeft gedeeld, waardoor de mogelijkheid dat identiteiten niet overeenkomen of dat de klant zich ongemakkelijk voelt door ‘griezelige’ tracking wordt weggenomen, en waardoor het veel waarschijnlijker wordt dat de persoon, als een betrokken volger die uw merk kent en vertrouwt, kan worden verleid om een aankoop te doen.

 

Door gegevens van de first party op deze manier te matchen met een audience in bijv Facebook of adwords, kunnen advertentieplatforms advertenties doeltreffender richten en verspilling tegengaan, terwijl ons CDP-algoritme de attributie tussen onlineactiviteit en offline aankopen transparanter maken, zodat merken kunnen stoppen met het adverteren van een product aan klanten die het al hebben gekocht.

Kortom om een groot verlies aan omzet tegen te gaan met de nieuwe cookie ontwikkelingen is een goed CDP onmisbaar.