Hoe een Customer Data Platform (CDP) je helpt aan meer resultaat, met minder effort

effectiveprofiles Algemeen

Hoe een Customer Data Platform je helpt aan meer resultaat

Als organisatie verzamel je allerlei waardevolle data over je klanten. Data die jou iets vertelt over hun interesses en eigenschappen en over de acties die ze ondernemen. Er is alleen een probleem: die data is verdeeld over heel veel verschillende systemen. En daardoor krijg je nooit het totale plaatje. Terwijl je alleen dan écht weet wat een klant of lead nodig heeft om de volgende stap te kunnen zetten. Gelukkig is er een manier om die data samen te brengen. Zodat je jouw marketinguitingen effectiever kunt maken, terwijl je minder geld en tijd investeert. Wat jij nodig hebt is een Customer Data Platform.

Wat is een Customer Data Platform?

In een Customer Data Platform (ook wel afgekort tot CDP) breng je klantdata uit verschillende systemen samen. Denk aan:

 • advertentieplatformen
 • websites
 • je CRM
 • e-mailuitwisselingen
 • chatbotconversaties
 • offline interactie met de klantenservice
 • uitkomsten van enquêtes

Zo creëer je een compleet klantprofiel, waar je vervolgens gerichte acties aan kunt koppelen. Een CDP is de perfecte tool om je marketing af te stemmen op individuele klantreizen. Het maakt interessante marketingstrategieën mogelijk, zoals segmentering, marketing automation en real-time personalisatie.

Als marketeer heb je het tegenwoordig niet makkelijk

De online wereld is volop in beweging en dat brengt uitdagingen met zich mee:

 • Door stijgende online concurrentie wordt het binnenhalen van nieuwe klanten duurder. Je marge moet meer en meer uit herhaalaankopen komen.
 • Grote organisaties zetten volop budget in op personalisatie en A/B-testing. Het is een uitdaging om bij te blijven als je minder resources hebt.
 • Klanten zijn minder loyaal aan je merk. 
 • Je hebt enorm veel data tot je beschikking, maar het is lastig om hier bruikbare inzichten en acties aan te koppelen.
 • Klantreizen bewegen zich over meerdere kanalen, maar je campagnes beperken zich tot één platform en bewegen niet met de consument mee.
 • Het gebruik van third party cookies wordt steeds meer aan banden gelegd, waardoor het lastiger wordt om je marketingefforts efficiënt te targeten.

Hoe een CDP je helpt deze uitdagingen te overwinnen

Een Customer Data Platform helpt je om je marketinguitingen zo effectief mogelijk in te zetten, ondanks deze uitdagingen. Dit kun je onder andere met een Customer Data Platform:

Breng al je klantdata samen in één systeem

In een CDP breng je de klantdata uit al je systemen samen op één plek. Door slimme koppelingen wordt de data automatisch binnengehaald, zodat deze altijd volledig en up-to-date is. Om optimaal gebruik te maken van je CDP is het belangrijk dat er zoveel mogelijk stabiele koppelingen beschikbaar zijn.

Onze koppelingen

Stel volledige klantprofielen op

Een CDP stelt 360 graden klantprofielen op, waarin alle verzamelde data automatisch wordt gematcht, samengevoegd en opgeschoond. Zo ontstaat een zo volledig mogelijk beeld van de kenmerken, de interesses en het gedrag van individuele klanten. Dit wordt ook wel een single customer view genoemd.

Verrijk je data actief

Sommige Customer Data Platforms bieden ook manieren om je data verder te verrijken. Met EffectiveProfiles kun je bijvoorbeeld enquêtes naar je klanten sturen om gaps in je klantprofielen op te vullen.

Voorspel gedrag met machine learning en AI

Geavanceerde Customer Data Platforms gebruiken machine learning en AI om het gedrag van gebruikers te voorspellen. EffectiveProfiles stelt zelfs direct acties voor. Bijvoorbeeld om leads een laatste zetje richting een aankoop te geven of om een inactieve klant te heractiveren.

Vertaal klantgedrag naar actie

Segmenteer je database en vertaal op die manier klantgedrag naar actie. Met een CDP krijg je bijvoorbeeld snel inzicht in klanten die inactief zijn. EffectiveProfiles geeft je automatisch een seintje als het aantal inactieve klanten oploopt en stelt direct acties voor om ze te heractiveren. Ook zie je in een CDP welke klanten al langer niks bij je gekocht hebben, zodat je ze kunt verleiden tot een herhaalaankoop.

Personaliseer je marketinguitingen

Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen met een CDP is het personaliseren van je marketinguitingen. Op basis van klantprofielen zorg je ervoor dat een individuele klant de juiste boodschap, op het juiste moment, op het juiste kanaal te zien krijgt. 

Zo sluiten je uitingen beter aan op de klantreis en bied je klanten steeds precies wat ze nodig hebben om de volgende stap te kunnen zetten. Leads converteren daardoor sneller, wat de gemiddelde customer lifetime value omhoog brengt. Sommige Customer Data Platforms, zoals bijvoorbeeld EffectiveProfiles, laten je dit grotendeels automatiseren. Daardoor kun je dit zelfs als kleinere organisatie voor elkaar krijgen.

Zet omnichannel campagnes op

Je klanten bewegen zich tijdens hun klantreis over allerlei kanalen. Met een CDP laat je jouw marketingcampagnes met hen meebewegen. Gebruik klantprofielen en marketing automation om je uitingen perfect te targeten en te personaliseren. Zodat klanten de juiste boodschap, op het juiste moment, op de juiste plek te zien krijgen.

De voordelen van een CDP

Hoe een Customer Data Platform je helpt aan meer resultaat

Nauwkeurige segmentatie

Door nauwkeurige segmentatie kun je veel gerichter communiceren. Zo schiet je sneller raak met je boodschap en gaat het conversiepercentage omhoog. Om goed te kunnen segmenteren heb je een volledig beeld nodig van je klanten. Dat is waar een CDP van pas komt. Met een CDP wordt het creëren van een 360 graden klantprofiel een simpele klus.

Focus op de meest waardevolle consumenten

Een geavanceerd CDP analyseert waar kansen voor verkoop liggen en geeft pro-actief aanbevelingen. Zo verhoog je de conversie en geef je jouw marketingbudget zo efficiënt mogelijk uit.

Minder resources nodig

Met EffectiveProfiles kun je perfect getargete en gepersonaliseerde campagnes opbouwen over meerdere kanalen heen. Óók als de resources binnen je organisatie beperkt zijn. EffectiveProfiles neemt je het meeste werk uit handen met AI, machine learning en automatiseringen.

Betere inzichten

Door klantdata samen te voegen in één gecentraliseerd platform krijg je nauwkeurigere en meer bruikbare inzichten. Zo wordt het makkelijker om goed onderbouwde beslissingen te nemen, die zorgen voor het beste resultaat.

Een volledig beeld van je klanten

In elk systeem ligt een schat aan data verborgen. Maar helaas is de data uit het ene systeem meestal niet beschikbaar in het andere systeem. Zonde! In een CDP wordt de data uit alle systemen samengevoegd in één klantprofiel, dat vervolgens voor elk systeem kan worden ingezet.

Een hogere Customer Lifetime Value

Door middel van segmentatie, personalisatie en automatisering maak je jouw marketinguitingen een stuk effectiever. Bovendien helpt een CDP je om snel bruikbare inzichten uit je data te halen en die om te zetten in actie. Daardoor stijgt de conversie en de Customer Lifetime Value.

Verzamel first-party klantdata

Op den duur zullen third party cookies waarschijnlijk gaan verdwijnen. Het is dus belangrijk om zoveel mogelijk data zélf te verzamelen. Een CDP helpt je daarbij. Het maakt het je bijvoorbeeld makkelijk om extra informatie te verzamelen door middel van surveys. Ook kun je zelf data importeren vanuit Excel.

Kosten van een CDP

De kosten van een Customer Data Platform lopen erg uiteen. Voor sommige CDP’s betaal je duizenden euro’s per maand, voor anderen een stuk minder. Vaak zijn de uiteindelijke kosten afhankelijk van wat je gebruikt. Bijvoorbeeld op het gebied van pageviews, profielen en automations. 

Onze prijzen

Grote verschillen tussen Customer Data Platforms

Niet elk Customer Data Platform doet hetzelfde. Veel platforms verzamelen bijvoorbeeld alleen data en laten je daar zelf inzichten uit opdoen. Vaak heb je ook losse tools nodig om je inzichten om te zetten in actie. Denk aan het opzetten van automatische e-mails of personalisaties op je website. EffectiveProfiles is op dit moment het meest volledige Customer Data Platform. 

Het is het enige CDP dat:

 • data verzamelt door een groot aantal slimme koppelingen
 • data automatisch opschoont
 • 360 graden klantprofielen opstelt
 • data analyseert met AI en machine learning
 • automatisch acties voorstelt
 • je die acties direct laat uitvoeren met ingebouwde communicatietools
[ Meer over EffectiveProfiles ]

CDP vs. CRM vs. DMP

Customer Data Platform (CDP)
Is gericht op gepersonaliseerde marketing richting een bekend publiek.

Gebruikt persoonlijk identificeerbare informatie (PII).

Bestaat vooral uit first-party data.

Brengt data vanuit verschillende systemen samen.
Customer Relationship Management Systeem (CRM)
Is gericht op klantrelatiebeheer.

Gebruikt vrijwel alleen first party data.

Vereist veel handmatig werk (van sales- en klantenservicemedewerkers) om klantprofielen aan te vullen.
Data Management Platform (DMP)
Is gericht op adverteren richting een onbekend publiek.

Is vooral bedoeld om anonieme, third party data aan te kunnen vullen met first party data, om zo de targeting van advertenties te verbeteren.

Richt zich op één platform.
Hoe een Customer Data Platform je helpt aan meer resultaat