SmartWeb website personalisatie: de targeting mogelijkheden

effectiveprofiles Algemeen, retail

Eénzelfde en een algemene boodschap voor iedereen, is een boodschap voor niemand. Tegenwoordig zien we dat deze boodschap steeds vaker wordt gespecificeerd op een bepaalde groep mensen uit de doelgroep. Marketeers passen dit vaak toe via kanalen als social, search, advertising, e-mail of print. De mogelijkheden van het personaliseren van de website lijken nog onderbelicht. In deze blog leggen we uit op basis van welke targeting regels je een website kan personaliseren d.m.v. onze SmartWeb Tooling.

Targeting- en segmentatieregels

Targeting- en segmentatieregels zijn instructies je die gebruikt om SmartWeb, onze website personalisatie tool, te vertellen hoe de website bezoekers kan herkennen. Deze mensen kunnen dan deel uitmaken van de groep die een bepaalde personalisatie actie op de website te zien krijgen. De targeting regels worden samengevoegd in een op logica gebaseerd systeem om een segment te definiëren, dat vervolgens de acties uitzet die jij met een campagne instelt.

SmartWeb en het EffectiveProfiles customer data platform

Voordat we de meest gebruikte segmentatie variabelen gaan toelichten, is het belangrijk om te begrijpen hoe SmartWeb zich verhoudt tot de overige data inrichting. Binnen onze systemen is de website één van de mogelijke bronnen (net als email, social, etc.) om data te verzamelen (input). Naast een bron voor dataverzameling, is de website ook een marketing kanaal (output). Via SmartWeb verzamelen wij de website data. Vervolgens koppelen we deze aan de profielen in EffectiveProfiles. De input uit EffectiveProfiles en SmartWeb samen, gebruiken we om gerichte campagnes op de website uit te zetten.

SmartWeb is binnen onze data inrichting van EffectiveProfiles
zowel een input- als een output kanaal.

Variabelen waarmee je kan segmenteren:

Het gaat wat ver om alle targeting mogelijkheden van SmartWeb toe te lichten. Hieronder staan de meest gebruikte variabelen, aangevuld met een omschrijving of toepassing.

Een overzicht van de meest gebruikte variabelen uit SmartWeb
waarmee je de website kan personaliseren
 • Bezochte pagina’s:

Pagina’s die de bezoeker momenteel bezoekt of die tijdens de huidige of vorige sessie werden bezocht.

 • Weer:

Hierbij kan je denken aan de voorspelde luchttemperatuur bij de bezoekers o.b.v. locatie. De locatie komt voort uit het IP adres. Hetzelfde kan gedaan worden met windrichting, -snelheid en luchtvochtigheid.

 • Paginaweergaven:

De huidige paginaweergaven van bezoekers

 • Campagne interacties:

Gepersonaliseerde inhoud waaraan de bezoeker is blootgesteld of eerder gedefinieerde doelgroep definities.

 • Populairste pagina:

Pagina’s waarop de bezoeker meer tijd heeft doorgebracht dan op andere pagina’s.

 • Landingspagina:

Controleert of een nieuwe/terugkerende bezoeker de website heeft bezocht vanaf een specifieke pagina.

 • Bezoek type/aantal:

Aantal sessies sinds de cookie is aangemaakt en of de bezoekers nieuwe of terugkerende bezoekers zijn. Ook kan je targeten op het aantal sessies dat de bezoeker in een bepaalde periode had of hoeveel dagen er zijn verstreken sinds het laatste bezoek. De datum van het laatste bezoek kan ook gebruikt worden.

 • Datum en tijd:

De dag van de week, het datumbereik of het uurbereik. Data is gebaseerd op een specifieke tijdzone of gebruikerszone.

 • Product/vacature interacties:

Welk product(en) heeft de bezoeker bekeken, toegevoegd aan het winkelmandje, leuk gevonden, gekocht, etc. Met al deze variabelen kunnen campagnes ingesteld worden. Meestal werken we hiervoor met een product- of vacature feed.

 • Gem. en totale tijd op website/pagina:

Gemiddelde of totale tijd op de site of van de pagina’s.

 • Dynamische sessie data:

Dit is de waarde die is opgenomen in een opgegeven container die door SmartWeb is ingesteld om op te halen, bijvoorbeeld de huidige winkelmandwaarde of zoekwoorden die worden doorzocht op de interne zoekbalk van een site, of het type account of e-mail van een bezoeker. SmartWeb kan vrijwel alles van de site ophalen en gebruiken voor segmentatie.

 • Goal conversie:

Hoeveelheid en de waarde van behaalde doelen, zoals gedefinieerd door de beheerder (product gekocht, whitepaper gedownload, etc.).

 • Geografische locatie:

Plaats, land, regio/staat waarin het IP-adres van de bezoeker zich bevindt.

 • EffectiveProfiles audience targeting:

Een audience aangemaakt in ons customer data platform EffectiveProfiles, kan via de onderlinge koppeling doorgestuurd worden naar SmartWeb. Via SmartWeb kunnen deze personen getarget worden op de website.

 • CRM data targeting:

SmartWeb maakt een soepele integratie met CRM-databases mogelijk, voor een krachtigere targeting en segmentatie, met veel aangepaste gegevensparameters die anders niet beschikbaar zouden zijn voor tracking.

 • Bezoekers acquisitie kanalen:

De bezoeker is via een specifieke verwijzende site op de webpagina terechtgekomen. Daarnaast is de bezoeker soms via een specifieke zoekmachine, zoekwoord, PPC of display-campagne op de webpagina terechtgekomen. De website kan hierop aangepast worden.

 • Bezoekers systeem en apparaat:

Enkele voorbeelden van mogelijkheden waarop getarget kan worden: besturingssysteem, browsernaam en -versie, schermresolutie en type apparaat (mobiel, desktop, tablet).

 • Gebruikers interesse:

Gebruikersinteresses, gebaseerd op interacties met producten en/of inhoud. Kan dynamisch worden toegewezen, een weergave kan één interesse toewijzen, terwijl een add-to-cart of aankoop kan wijzen op een belang in verband met cross-sales, enz.

 • Content interactie:

Welke inhoud heeft de bezoeker bekeken? Waarop is men geabonneerd? Welke categorie van de website heeft de bezoeker interesse in?

 • Bedrijf/Industrie:

Organisatie- en bedrijfsnaam die de IP-adressen van de bezoeker hebben geregistreerd.

 • Campagne UTM tags:

Kies uit de lijst met advertentiegroepen, gebruik UTM tagging en vergelijkbare parameters om bezoekers te targeten die uit specifieke advertenties komen.

Next step

Nu je weet wat de belangrijkste targeting mogelijkheden voor website personalisatie zijn, is het belangrijk om gewoon te starten. Ga aan de slag, start met data verzameling en zet je eerste tests uit. In onze volgende blog vertellen we je meer over de campagne mogelijkheden en uitingen.

Alvast meer weten? Neem dan contact met ons op of lees ons blog met de meest gestelde vragen met betrekking tot website personalisatie.