Al eens gedacht aan abonnementen?

effectiveprofiles Algemeen, fashion, retail

Als je moet beslissen of je vasthoudt aan het traditionele  eCommerce model of een of  subscriptions introduceert neemt, zijn er veel factoren waarmee je rekening moet houden. Het ene betaalmodels is niet noodzakelijkerwijs beter dan het andere.

Het hangt allemaal af van uw bedrijf, uw producten en een groot aantal andere factoren. Het is ook geen geval van “alles of niets”, want er zijn veel bedrijven die beide modellen gebruiken.

Voordelen van een Subscription Business Model

Niet alle bedrijfsmodellen zijn gelijk en niet alle bedrijven passen bij het abonnementsmodel. Om te bepalen of uw bedrijf baat zou kunnen hebben bij het aanbieden van abonnementen, kijken we eerst naar de effectiviteit .

 

Voorspelbaarheid

Omdat de bestellingen op een terugkerende basis worden uitgevoerd, zijn uw productleveringen regelmatiger en voorspelbaarder. U weet precies hoeveel abonnees u heeft, wat voor soort producten zij op welk moment van de maand nodig hebben. Zo beheert u uw voorraad beter en vermijdt u verspilling.

 

Betere financiële controle

Omdat de orders terugkerend zijn, heeft u ook een beter beeld van uw kosten en inkomsten, waardoor u met meer stabiliteit vooruit kunt plannen. Uw klanten hebben een meer lange termijn, wat voor u een hogere marge betekent. Dat is ook goed nieuws voor uw marketing, want u geeft minder uit per klant. In plaats van marketingeuros uit te geven om hen te verleiden telkens als ze een product moeten kopen, hoeft u hen maar één keer te laten abonneren, en ze kopen automatisch regelmatig bij u.

 

Klantenloyaliteit

Regelmatige interactie met uw klanten betekent dat u een goede relatie met hen onderhoudt. U ontvangt hun feedback, leert hun behoeften en wensen en handelt sneller. U kunt gemakkelijk nieuwe producten op de markt brengen via hun abonnementen, wat u tijd en geld bespaart. Klanten zullen afhankelijk zijn van u voor hun maandelijkse behoeften, het ontwikkelen van loyaliteit.

 

Beperkingen van een Subscription Business Model

 

Meer werk-verpakkingsproducten

In plaats van het product simpelweg in een verzenddoos te verpakken en af te leveren aan de klant, worden veel abonnementsproducten op de markt gebracht als een soort maandelijks verzorgingspakket, waardoor er meer rekening wordt gehouden met de presentatie van het product. De productfoto’s van abonnementswebsites zien eruit als cadeaupakketten om klanten te verleiden een abonnement te nemen. Dus als iemand een abonnementspakket koopt, verwacht hij of zij te ontvangen wat hij of zij op uw website ziet. Dit betekent meer werk en hogere kosten voor het verpakken van de producten.

Problemen met de beschikbaarheid van producten

Vaste orders zijn gevoeliger voor beschikbaarheid van producten. Stel dat u deze maand 100 bestellingen moet verwerken, maar één van uw leveranciers is failliet gegaan. Deze tegenslag zou een veel grotere impact hebben op retailers met abonnementen dan traditionele online retailers. Met traditionele eCommerce kunnen ze eenvoudigweg bekendmaken dat een bepaald product niet op voorraad is, zodat niemand het kan bestellen. Maar met abonnementsmodellen hebben klanten al vooraf besteld, wat een impliciete belofte van beschikbaarheid is.

Abonnement vermoeidheid

Net zoals online winkelen niet voor iedereen is, zo ook het aanschaffen van abonnementen. De meeste klanten zullen geïnteresseerd zijn in nieuwe abonnementspakketten, maar als de nieuwigheid eraf is of als ze uw producten niet leuk vinden, kunnen ze annuleren. Een hoge churn rate is iets waar bedrijven hard aan moeten werken om de levensvatbaarheid op lange termijn te waarborgen.

Conversie kan moeilijker zijn

Omdat klanten zich meer inzetten voor uw bedrijf, moet u wellicht harder werken om ze te converteren. Ze kopen immers in essentie in bulk, in tegenstelling tot de traditionele e-commerce, waar ze gemakkelijk een product één keer kunnen kopen om het uit te proberen. Er zijn enkele uitzonderingen voor speciale producten, maar ook dat hangt af van wat u aanbiedt. Sommige detailhandelaren die abonnementsproducten verkopen, bieden nieuwe abonnees een gratis proef- of proefpakket aan om hen een manier te geven om dingen uit te proberen met een laag risico voordat ze een grotere financiële verplichting aangaan.

 

Welke producten passen het best bij het abonnementsmodel?

Vooral bedrijven in de voedings-, gezondheids-, mode- en schoonheidsindustrie hebben geprofiteerd van de voordelen van abonnementen. Dit zijn bedrijven met producten die mensen regelmatig kopen, zoals kruidenierswaren, of speciale producten die elders moeilijk verkrijgbaar zijn. Ze zijn vaak ook behoeftegedreven, in plaats van verlangens.

 

Als u van mening bent dat uw bedrijf baat zal hebben bij abonnementen, kunt u het aanbod eerst testen door beide eCommerce modellen te combineren. Veel online retailers die gebruik maken van traditionele eCommerce modellen hebben een begin gemaakt met dit model door een aantal van hun producten aan te bieden via een abonnement. Een hybride model is een relatief veilige manier om te zien of uw bedrijf in staat is om een abonnementsmodel te hanteren

 

Traditionele Retail met abonnementsopties

Er zijn veel online retailers die met succes een hybride vorm van traditionele en abonnementsmodellen hebben geïmplementeerd. Hieronder vindt u een aantal goede voorbeelden van de mogelijkheden.

 

3FE

3fe is een koffiebedrijf voor fijnproevers dat gebruik maakt van een hybridemodel van traditionele en abonnementsmodellen. Klanten kunnen losse verpakkingen koffie kopen via hun online winkel, maar ze bieden ook verschillende abonnementspakketten aan.

Sephora

Play! by Sephora is de abonnementsformule van het schoonheidsbedrijf. Abonnees krijgen elke maand een doos gevuld met make-up monsters uit de Sephora collectie.

 

Baby Gap

Retailgigant Baby Gap biedt de OutfitBox, een abonnementspakket dat elke drie maanden zes babykledingartikelen levert. Dit is een voorbeeld van een nichemarkt die goed werkt met abonnementen, omdat iedereen weet dat nieuwe ouders geen tijd hebben om te winkelen.

Michael’s is een scrapbooking store, dus het valt niet onder de industrieën die het meest geschikt zijn voor abonnementen. Maar ze zijn wel een speciaalzaak. Hun klanten keren keer op keer terug naar hen vanwege hun liefde voor scrapbooking, dus het toevoegen van een subscription box optie was logisch voor hen. Hun abonnementspakket Scrapbooking Store levert elke maand een thema scrapbook, compleet met stickers en versieringen.

 

Hoewel niet noodzakelijkerwijs beter dan een eenmalige aankoop, biedt het abonnementsmodel onontgonnen mogelijkheden voor zowel starters als gevestigde retailers. Afhankelijk van uw product en doelmarkt kan het aanbieden van abonnementsproducten een lucratieve beslissing zijn voor een bedrijf.

En het goede  is, dat u niet over hoeft te schakelen naar een puur op abonnementen gebaseerd model als  e-commerce bedrijf. U kunt beginnen met het aanbieden van een selectie van producten op abonnement aan uw trouwe klanten. Met de juiste strategie maakt u ook van uw subscription based model een succesverhaal.

Nederlandse voorbeelden

Boldking

Goodiebox

Woefbox

Healthbox