Hoe werkt audience based marketing in onze EffectiveProfiles tooling?

effectiveprofiles Algemeen

In onze vorige blog vertelden we in 3 stappen hoe je kunt beginnen met audience based marketing. Zo is het verzamelen van data essentieel voor relevante en effectieve marketing. Veel data wordt verzameld in tools zoals Google Analytics, hier halen we echter geen interesses, voorkeuren en gedragingen uit. Ook is deze data niet te herleiden naar personen waardoor een customer journey en omnichannel approach onmogelijk is.

We verzamelen dagelijks veel data uit social media, kassasystemen, e-mailings, websitegedrag en e-commerce. Echter, veel van deze data wordt niet opgeslagen of (nauwelijks) gebruikt. In onze tooling slaan we gedragsdata, aankoopdata, kenmerken en social interacties op persoonsniveau op. Hierdoor kunnen we audiences (groepen profielen) aanmaken op basis van overeenkomstige kenmerken of gedrag. Deze audiences kun je gebruiken om je marketing effort te personaliseren en optimaliseren.

We nemen je in deze blog mee naar het audience filter onderdeel van onze EffectiveProfiles tooling. Alle audiences uit onderstaande voorbeelden kunnen geëxporteerd worden of via api-connecties verbonden worden met andere tooling. Deze blog geeft je een kleine inkijk in hoe je zelf relevante audiences bij elkaar kunt klikken én hoe je dit kunt inzetten voor jouw bedrijf!

E-commerce data audiences

We starten met het aanmaken van een audience gebaseerd op e-commerce data. Dit kan onder andere op merkniveau, categorieniveau (producttype), productniveau en verschillende klanttyperingen. Uiteraard zijn custom filters ook mogelijk.

Merkniveau: een audience gebaseerd op kopers van het schoenenmerk S.Oliver  

Producttype: een audience gebaseerd op kopers van het producttype ‘sneakers’ i.c.m. geslacht ‘vrouw’

Type klant: een audience gebaseerd op profielen die minimaal twee keer iets hebben gekocht en binnen de categorie ‘hoogwaarde kopers’ vallen

E-mail data audiences

Naast e-commerce data kan ook gebruikgemaakt worden van e-mail data. Er kan gefilterd worden op nieuwsbrieflijsten, verzonden e-mailings, open ratio, doorclick ratio, opens en clicks. Dit is een mooie basis om een omnichannel campagne flow in te richten (denk maar eens aan de mogelijkheid om ‘niet-openers’ van een e-mail alsnog te bereiken via social. In onderstaand voorbeeld wordt een audience aangemaakt van profielen ingeschreven zijn op de ‘Shoelovers newsletter’ en geklikt hebben op de ‘Schoenen Sale e-mail’.

E-mail: audience gebaseerd op nieuwsbrief inschrijvers die hebben geklikt op de ‘schoenen sale e-mail’

E-commerce & e-mail dashboarding

In onze e-commerce en e-mail dashboarding gebruiken we data om slimme insights te genereren per kanaal. Wie zijn bijvoorbeeld jouw meest waardevolle klanten, wat zijn goede (interactie) tijden/dagen om een e-mail te versturen, wat is de meest populaire nieuwsbrief was en nog veel meer. Kijk hieronder mee naar enkele standaard mogelijkheden.

Social media content interactie audiences

Door tags aan social posts toe te voegen in ons content overzicht, is het mogelijk om audiences aan te maken op basis van content interactie (likes, shares en reacties) en customer journey fase. Per audience kun je resultaten en insights vergelijken om zo tot een optimale social content strategie te komen. In het voorbeeld hieronder maken we een audience aan van profielen die geïnteracteerd hebben op een Instagram-post met de tag ‘bestnine’.

Social: audience gebaseerd op social content interactie

Zoals je in bovenstaande voorbeelden kunt zien, is het mogelijk om audiences aan te maken op basis van verschillende databronnen. Je kunt hier zo ver in gaan als je zelf wil. Wij raden het echter altijd aan om met de basis te beginnen en dat te optimaliseren. Naast bovenstaande voorbeelden kunnen we veel data halen uit speciaal ontwikkelde apps en activaties (winacties, testpanels, onderzoeken, etc.). Hoe dit werkt leggen we in een volgende blog uit. Ook zullen we dan verder ingaan op de diverse mogelijkheden voor apps en activaties. Wil je meer weten wat EffectiveProfiles voor jou kan betekenen? We helpen je graag verder! Neem contact (link contactformulier) met ons op of start direct met ons gratis EffectiveProfiles Discovery program (link aanmelding).

*In de voorbeelden is gebruikt van niet bestaande personen en profielen.