Advertising: verbeter je Return On Ad Spend (ROAS) met de inzet van first party data

effectiveprofiles Algemeen, fashion, retail

Google en Facebook Audiences

Zowel Google als Facebook hebben de mogelijkheid om eigen klantlijsten te uploaden, zogenaamde first party data. Bij Google heet dit Customer Match en bij Facebook heet dit Custom Audiences. Je kunt natuurlijk al je klanten in 1x uploaden. Echter, onze ervaring is dat een beter gesegmenteerde lijst, zorgt voor betere resultaten (let daarbij wel op dat de lijst voldoende volume heeft). Facebook en Google zoeken deze personen vervolgens op in hun database (matchen van het klantenbestand met de database van Facebook en Google) zodat jij ze uiteindelijk gepersonaliseerd kunt benaderen.

Een voorbeeld:

  • In EffectiveProfiles heb je een klantlijst/audience gemaakt: “klanten die een half jaar geleden voor het laatst hebben gekocht met als laatste aankoop in de categorie witte sneakers”.
  • Deze personen kun je dan een Google of Facebook ad tonen met tekst en visuals op sneakers.
  • De ads toon je alleen op de tijdstippen waarvan je weet dat deze consumenten online zijn (op basis van hun gedrag uit het verleden).

In EffectiveProfiles is het eenvoudig de juiste (klant)segmenten aan te maken. Je kunt dit zelf doen door middel van een ingebouwd filtersysteem. Je kunt in ons systeem ook de beste segmenten laten bepalen op basis van je doel.  De segmenten kun je met één druk op de knop naar Facebook en Google uploaden.

Meer weten? Lees meer over ons gratis 4-stappen plan

Look-a-likes of Similar audiences

Naast het targeten van personen uit EffectiveProfiles hebben beide platformen ook de mogelijkheid om personen te vinden die lijken op de lijst die je upload (vanuit bijvoorbeeld EffectiveProfiles). Bij Google heten dit Similar Audiences en bij Facebook look-a-like audiences. Ook hier geldt dat des te gesegmenteerder een lijst is die je upload, des te beter het resultaat zal zijn. De algoritmes van beide platformen (Facebook en Google) gaan aan de slag met je lijsten en lijken dan beter in te kunnen schatten naar wie ze op zoek moeten. De gelijkenis is daardoor scherper en het resultaat beter.

Ook deze personen kun je weer gepersonaliseerd benaderen op basis van de gegevens van de personen uit je originele lijst.

Gebruik segmenten uit EffectiveProfiles om look-a-like groepen te maken, je doelgroep te vergroten en scherper te communiceren.

Website personalisatie

Nu je de lijsten en doelgroepen hebt bepaald wil je natuurlijk dat de consumenten die klikken op je ads ook daadwerkelijk bij je gaan kopen. Door de link te taggen met een UTM code en daarnaast het segment te uploaden naar onze website personalisatie module, kun je de pagina waarop je Google ad of Facebook ad clicks landen personaliseren aan de hand van de doelgroep. Bijvoorbeeld door het tonen van een specifieke afbeelding die kenmerkend is voor de doelgroep, of het tonen van een extra tekstblok met specifieke doelgroep informatie.

Toelichting: Zet een audience uit EffectiveProfiles in en upload deze naar Google/Facebook. Toon deze mensen vervolgens een gepersonaliseerde advertentie en laat ze landen op een gepersonaliseerde website. Het resultaat is vervolgens weer te zien in EffectiveProfiles.

Resultaat

Door je proces in te richten startend vanuit je eigen first party data, zorg je ervoor dat je je advertising euro effectiever inzet. Door waardevollere nieuwe klanten te targeten, de conversie van de klik te verhogen en optimaliseren, klanten uit te sluiten én de conversie naar sales te verbeteren. Een win-win situatie!

EffectiveProfiles helpt je door eenvoudig de juiste segmenten te maken, deze met 1 klik naar Google en Facebook te sturen, te adviseren over de inhoud en de website te personaliseren. En het mooiste: dit alles in een proces waarin je continue kunt optimaliseren.

Meer weten? Lees meer over ons gratis stappenplan