RFM Segmentatie

 

RFM segmentatie is een geweldige methode om groepen klanten te identificeren voor een speciale behandeling. Leer hoe u deze methode kunt gebruiken om uw marketing te verbeteren.

 

Wat is RFM segmentatie?


RFM segmentatie stelt marketeers in staat om specifieke clusters van klanten te benaderen met communicatie die veel relevanter is voor hun specifieke gedrag – en dus veel hogere responspercentages te genereren, plus een verhoogde loyaliteit en customer lifetime value. Evenals andere segmentatiemethoden is RFM-segmentatie een krachtige manier om groepen klanten te identificeren voor een speciale behandeling. RFM staat voor recency (regelmaat), frequency (frequentie) en monetary (geldwaarde).

 

Marketeers beschikken doorgaans over uitgebreide gegevens over hun bestaande klanten – zoals aankoopgeschiedenis, browsegeschiedenis, eerdere reactiepatronen voor campagnes en demografische gegevens – die kunnen worden gebruikt om specifieke groepen klanten te identificeren die kunnen worden aangesproken met aanbiedingen die voor elk van hen zeer relevant zijn.

 

Hoewel er talloze manieren zijn om segmentering uit te voeren, is RFM-analyse om drie redenen populair:

  • Het maakt gebruik van objectieve, numerieke schalen die een beknopte en informatieve high-level weergave van klanten opleveren.
  • Het is eenvoudig – marketeers kunnen het effectief gebruiken zonder de noodzaak van data scientists of geavanceerde software.
  • Het is intuïtief – de output van deze segmentatiemethode is eenvoudig te begrijpen en te interpreteren.

 

Wat zijn Recency, Frequency en Monetary?
Aan de basis van de RFM-segmentatietechniek ligt het idee dat marketeers een uitgebreid inzicht in hun klanten kunnen krijgen door drie kwantificeerbare factoren te analyseren. Deze zijn:

 

  • Recency: Hoeveel tijd is er verstreken sinds de laatste activiteit of transactie van een klant met het merk? Activiteit is meestal een aankoop, hoewel er soms variaties worden gebruikt, bv. het laatste bezoek aan een website of het gebruik van een mobiele app. In de meeste gevallen is het zo dat hoe recenter een klant een interactie of transactie met een merk heeft gehad, hoe waarschijnlijker het is dat die klant ontvankelijk zal zijn voor communicatie van het merk.
  • Frequentie: Hoe vaak heeft een klant een transactie of interactie met het merk gehad gedurende een bepaalde periode? Het is duidelijk dat klanten met frequente activiteiten meer betrokken zijn, en waarschijnlijk loyaler, dan klanten die dat zelden doen. En eenmalige klanten zijn een klasse apart.
  • Monetair: Deze factor, ook wel “monetaire waarde” genoemd, geeft aan hoeveel een klant in een bepaalde periode aan het merk heeft besteed. Klanten die veel uitgeven moeten meestal anders worden behandeld dan klanten die weinig uitgeven. Geldwaarde gedeeld door frequentie geeft het gemiddelde aankoopbedrag aan – een belangrijke secundaire factor om rekening mee te houden bij het segmenteren van klanten.