OAD: Van Fysieke brochure naar Digitale boeking

Oad is een van Nederlands oudste reisorganisaties. Gestart met busreizen nu ook met verre rondreizen en reizen op maat. De journey voor het boeken van een reis is een compliceerde journey met veel touchpoints en een lange beslissingsperiode. Consumenten vergelijken en hebben duidelijk voor ogen waar hun reis aan moet voldoen.

 

Voor Oad was het van belang meer invloed op deze journey te kunnen uitoefenen en een persoonlijker aanbod aan de consument te bieden. Een belangrijk deel van de journey voor Oad klanten start bij het aanvragen van een brochure.

 

Uitdaging

 

Een brochure is duur. Om deze communicatievorm in stand te kunnen houden moest er een hoger percentage boekingen na brochure aanvraag gerealiseerd worden.

 

Aangezien de product interesse vanuit de papieren brochure niet in het customer data platform terecht kan komen was een goede pull naar digitaal noodzakelijk om de voorkeuren van de consument te begrijpen en hierop te sturen. Digitale brochures zijn beschikbaar, maar de doelgroep van Oad heeft nog een sterke voorkeur voor fysieke brochures.

 

Uitvoering

 

Startpunt van de journey waren de gegevens die bij brochure aanvraag werden ingevuld, en het type brochure.

 

Van essentieel belang was om een eenduidig profiel van de consument samen te stellen gebaseerd op deze indentifiers. Dankzij het matching systeem van Effectiveprofiles konden we veel data samenvoegen, historische data terughalen en een goed inzicht krijgen in de brochure aanvragers.

 

Op basis van deze kennis werd de marketing automation module zo ingericht dat

consumenten gepersonaliseerde en dynamische e-mails ontvingen n.a.v. hun aanvraag. De inhoud werd bepaald door eerder verzameld gedrag (opens, kliks, bekeken artikelen, reizen, boeking).

 

Door  de kliks in de nieuwsbrief goed te taggen konden we het vervolg website gedrag ook toegevoegen aan het profiel. Dit zorgde ervoor dat we per individuele brochure aanvrager steeds scherper kregen waar de behoeftes lagen. Gedurende hun bezoek aan de website kregen consumenten realtime aanbevelingen te zien die specifiek op hun voorkeur toegesneden waren. Deze waren dus gebaseerd op hun brochure aanvraag, hun recente websitegedrag en eventuele eerdere aankopen en verzamelde klantdata.

 

Deze aanbevelingen i.c.m. met slimme marketing automation e-mails zorgde ervoor dat de brochure aanvragen op de juiste manier werden opgevolgd. Hierdoor is het een zeer relevante en essentiële tool gebleven binnen de journey van Oad waarbij gemiddeld ruim 5,5% van de aanvragers boekt; een uplift van 41%.

 

Key take away

Elke journey start met een goed inzicht in de behoefte en wensen van de klant. First-party data en het kunnen samenbrengen van klantgedrag over verschillende kanalen zijn hierbij essentieel. Dankzij deze kennis werd het mogelijk de conversie vanuit de brochure aanvraag flink te verhogen.