Digital trends voor 2022 deel 1

 

Cookies

Google heeft aangekondigd dat het begin 2022 een einde zal maken met het tracken van cookies. Wat betekent dit voor uw bedrijf?

 

Het brengt een aantal drastische veranderingen met zich mee:

Het volgen van gebruikers over het hele web is essentieel voor de omzet van veel bedrijven.

 

De bezorgdheid over de privacy is echter voor steeds meer internetgebruikers belangrijk.  Consumenten zijn zich veel bewuster zijn geworden van hun online privacy. Er is al een optie voor consumenten om zich af te melden voor cookies en tracking door derden, maar merken moeten van tactiek veranderen.

 

Velen beginnen met de implementatie van first-party data of zelfs zero-party dataverzameling om informatie over de consumenten te verzamelen en relevante reclame te bieden om de online verkoop te vergemakkelijken.

Zero-party data wint steeds meer aan belang. In het kort gaat het om gegevens die rechtstreeks door de consument aan een merk worden verstrekt. Dit kan gebeuren via een enquête, gamification of eenvoudige online interactie tussen consument en merk.

 

Een CDP speelt een essentiële rol hierin, en het is zaak niet te laat te beginnen met het verzamelen van zero of first party data, aangezien Apple al begonnen is met veel striktere voorwaarden te stellen.

 

 

Own your audiences

 

Deze trend ligt in het  verlengde van first party data management.

Vaak zijn Facebook, Twitter, Instagram, of een ander netwerk, eigenaar van uw audiences. Er zijn ongetwijfeld Audiences die u goed helpen bij conversie , alleen heeft u er geen enkele controle over. Het is belangrijk om hier een switch in te maken. Waarom?

 

Ten eerste omdat u er dan voor kunt zorgen dat de boodschap die u aan uw volgers wilt sturen, hen ook daadwerkelijk bereikt.

Ten tweede is het omdat er zo veel metrics en afhankelijkheden in de algoritmen van vandaag die daadwerkelijk van invloed op de levering van uw bericht.

Ten derde omdat u niet de enige bent die op deze audiences inzet.

 

Wist ju ook dat meer dan 6 miljoen bedrijven Facebook advertenties gebruiken om hun doelgroepen te bereiken? Dat zijn heel veel bedrijven!

 

De aandachtsspanne van de hedendaagse consument is extreem kort. Vaak is het minder dan drie seconden, dankzij de constante stroom van nieuwe informatie.

Het is daarom moeilijk om ervoor te zorgen dat uw boodschap uw audiences ook echt bereikt in 1 advertentie.

Daarom zou het er in 2022 om moeten gaan dat je je audiences eigen maakt. Geen gemakkelijke uitdaging, wel noodzakelijk.

 

 

Full Funnel Marketing

 

Full-funnel marketing is niet alleen een campagnestrategie; het is een totale verschuiving in hoe marketing werkt.

 

Door full-funnel marketing toe te passen, kunnen bedrijven relevanter worden voor hun klanten, een vollediger en nauwkeuriger beeld ontwikkelen van de algehele effectiviteit van marketing en meer waarde genereren zonder extra marketinggeld te hoeven uitgeven. Deze benadering gaat niet alleen over individuele fases in de trechter. Het gaat erom te begrijpen hoe elk van de fasen de andere beïnvloedt voor een complete klantervaring

 

Door het verschuiven van een grotere media-allocatie naar gebieden met een hoger rendement en het gebruik van test-and-learn optimalisatie voor vraag-generatie campagnes, kunnen marketeers hun marketing ROI optimaliseren.

Bovendien hebben veel marketeers ontdekt dat het opnemen van zowel brand building en de performance elementen in een campagne het totale rendement verhoogt in vergelijking met marketingspend in alleen  performance  kanalen .

 

Relevantie is net zo belangrijk als bereik

 

 

In Digitale trends voor 2020 deel 2:

 

-Adopt marketing automation

-Personalisatie                                                

-Waarde gedreven retentie