Marketing Automation trends van 2020 & 2021

effectiveprofiles Algemeen, fashion, retail

Het voelt alsof de wereld op zijn kop is gezet sinds het begin van 2020 door de COVID-19 pandemie. En hoewel er nog steeds veel onduidelijk is, beginnen we nu tenminste te begrijpen hoe we ons moeten aanpassen, op persoonlijk, maatschappelijk en marketing vlak.

In de laatste categorie hebben bedrijven van elke omvang zich moeten aanpassen aan nieuwe werkwijzen, rekening houdend met beperkte budgetten, werken op afstand en een toegenomen gebruik van digitale middelen. Daarom zijn is marketing automation nu zo relevant zodat bedrijven hun marketingprocessen kunnen transformeren en aanpassen om de efficiëntie te verbeteren. In veel gevallen speelt marketing automation een centrale rol, niet alleen om bedrijven overeind te houden, maar ook om ze te laten groeien.

In het volgende artikel bekijken we de belangrijkste marketingautomatiserings trends van 2020 & 2021

1. De meeste marketingprofessionals gebruiken tegenwoordig Marketing Automation

Het is verleidelijk te concluderen dat marketingautomatisering in de toekomst pas noodzakelijk is, maar het is net zo waardevol om de zeer reële impact die het nu al heeft op de resultaten te beseffen. Vandaag de dag meldt 75% van de marketingprofessionals dat ze ten minste één marketingautomatiserings tool gebruiken in hun dagelijkse werkzaamheden, of het nu gaat om het stroomlijnen van klantinteracties met chatbots, het personaliseren van e-mailcampagnes of het genereren van integrale advertentiesets.

2. Meer schermtijd, wat leidt tot meer aandacht voor digitale marketing

Een van de duidelijkste sociale gevolgen van de COVID-19 pandemie is dat mensen veel meer tijd achter hun telefoon en computer hebben doorgebracht. Tijdens de lockdown-periode in het voorjaar van 2020 bijvoorbeeld, groeide het internetverkeer wereldwijd met 40 tot 60%. Dit heeft geleid tot grote  uitdagingen voor marketeers. Marketeers krijgen het drukker, er is meer voorraad druk op de meestverkochte artikelen, en het is nog lastiger de juiste klanten te vinden tegen een fatsoenlijke Roi.

Ondanks het feit dat de overgang naar digitale marketing voor sommige bedrijven misschien abrupter is dan wenselijk, is het nu duidelijk dat digitale marketingstrategieën een integraal onderdeel worden van bredere marketinginspanningen, en Marketing Automation helpt om deze verschuiving te stimuleren.

3. Marketing content op maat stimuleert  engagement

Deze trend mag geen verrassing zijn: de beste resultaten op het gebied van klantbetrokkenheid komen voort uit een gepersonaliseerde aanpak. Deze dynamiek is gebaseerd op het simpele feit dat elke klant een individu is en het op prijs stelt om als zodanig te worden behandeld.

Op maat gemaakte content kan worden gegenereerd op basis van consumentengegevens, die worden verzameld en geanalyseerd met behulp van een Cdp, en vervolgens via automation worden gedeeld met relevante klantgroepen of individuen.

Als we bijvoorbeeld kijken naar de inkomsten uit e-mailcampagnes, hebben marketeers een stijging van 760% gezien dankzij  gesegmenteerde campagnes.

Samengevat is het aanbieden van op gepersonaliseerde content een van de meest effectieve manieren om met je klant of potentiële klant in contact te komen.

Gesegmenteerde en gepersonaliseerde e-mailcampagnes zorgen voor een directe uptake van je resultaten

4. Upskilling-teams om marketingautomatisering te optimaliseren

Hoe nuttig Marketing Automation ook is, ze zijn slechts zo goed als wat gebruikers ervan maken. Daarom moeten bedrijven die alle voordelen van Marketing Automation willen benutten, hun marketingteams uitrusten met de kennis die ze nodig hebben door het aanbieden van trainingen en bijscholingen..

5. Nurturing van je meest waardevolle klanten en websitebezoek stimuleert de omzetgroei

Customer nurturing is een belangrijk onderdeel van het genereren van inkomsten, niet noodzakelijkerwijs door het pushen op een directe verkoop, maar door het opbouwen van klantentrouw, wat, zoals we weten, op de lange termijn loont. En hoewel de nurturing strategieën zullen verschillen van per bedrijf, is het allerbelangrijkste voor elk merk om verbinding te zoeken met klanten op een menselijk niveau . Dit is heel lastig om handmatig te doen. Automation is nodig om de juiste boodschap in de juiste journey fase te versturen.  

Een warme lead is veel waardevoller dan koude lead, waardoor je gemiddeld 47% meer aankopen krijgt.

6. E-mailcampagnes zijn belangrijk voor het genereren van leads

Net zoals marketingautomatisering een integraal onderdeel is van digitale marketingstrategieën, is e-mail een essentieel onderdeel van het genereren van conversie. In feite noemt 67% van de marketeers e-mail als het primaire kanaal voor het genereren van conversie. Dit komt vooral omdat e-mail een betrouwbare manier is om met je klant in contact te komen en een persoonlijke relatie met hem op te bouwen via productinformatie, nieuwsbrieven en getriggerde e-mails (die veel hogere open- en doorkliksnelheden hebben).

7. Geen tijdverlies meer door herhaaltaken

Een van de meer directe voordelen van marketingautomatisering is dat er minder tijd hoeft te worden besteed aan repetitieve taken. Of het nu gaat om het bevestigen van een bestelling per e-mail, het verzamelen van gegevens over potentiële klanten of het beantwoorden van eenvoudige vragen van klanten via chatbots, marketing automation speelt er een belangrijke rol in

9. Flexibele werken bloeit op

Het staat buiten kijf dat COVID-19 een langdurige impact zal hebben op de manier waarop we werken en hoe bedrijven werken. Thuiswerkbeleid werd snel geïmplementeerd in vele sectoren als reactie op sociale afstandsmaatregelen, en nu is thuiswerken vanzelfsprekend. De versnelde overgang van in-office werk naar Thuiswerken is onvermijdelijk gekomen nieuwe  uitdagingen, maar nieuwe technologieën hebben geholpen om de verandering zo soepel mogelijk te laten verlopen gezien de omstandigheden.

10. Digitale transformaties versneld tijdens COVID-19

COVID-19 heeft werkelijk de digitale transformaties in vele industrieën versneld en deze abrupte duw naar de toekomst is enorm vergemakkelijkt door de marketingautomatiserings technologie, die de digitale workflows vereenvoudigt en een consistente kwaliteitservaring voor klanten biedt.

De duidelijke voordelen van de technologie leiden tot een aanzienlijke toename van de adoptie van marketingautomatisering, over de hele linie. Dit zorgt voor een interessante dynamiek: terwijl veel budgetten zijn ingekrompen of aangescherpt vanwege de economische impact van de pandemie, zullen de uitgaven voor marketingautomatisering juist blijven groeien, omdat steeds meer mensen zich realiseren hoe noodzakelijk automation  is om productief en winstgevend te blijven.

Conclusie: De toekomst van marketingautomatisering is nu

bron: Wrk