Starten met data-driven email marketing

effectiveprofiles Algemeen, fashion, retail, Standard

E-mailmarketing is onmisbaar om in contact te blijven met uw klanten en prospects. Het is niet alleen gemakkelijk te doen, maar het is ook goedkoop en brengt een aanzienlijke ROI met zich mee. In feite is voor elke € 1 die wordt besteed aan het verzenden van e-mails, het rendement € 44.

Met een gemiddelde van 111 e-mails die dagelijks de inboxen van consumenten bereiken, is het belangrijk dat u creatieve manieren vindt om u te onderscheiden voor uw abonnees. Maar hoe doet u dit, met name wanneer u beperkte tijd en een beperkt budget heeft? Slimme marketeers baseren zich op hun data.

Data-driven e-mailmarketing is niet nieuw, het wordt al enige tijd gebruikt voor het toevoegen van namen aan e-mailonderwerpregels, maar met de technologie en tools die nu beschikbaar zijn voor marketeers, is het meer dan een voorbijgaande hype, het kan van cruciaal belang zijn om uw e-mails tot een succes te maken.

Met informatie, of gegevens, die u al weet over uw abonnees, maakt u er overtuigende e-mails van met precies het juiste bericht voor elk van hen. Dit brengt uw e-mailmarketing naar een hoger niveau. U kunt gepersonaliseerde e-mails met specifieke informatie sturen naar elke persoon op uw lijst of eenvoudig gesegmenteerde lijsten maken voor specifieke doelgroepen. En het kan allemaal worden gedaan door een klein beetje gegevens te gebruiken of te verzamelen.

Het gebruik van gegevens is echter niet altijd even eenvoudig. Eenentachtig procent van de marketeers zegt dat het implementeren van een datagestuurde e-mailstrategie ingewikkeld kan is. Daarom delen we wat tips en ideeën om u op weg te helpen.

Als u wilt weten hoe u gegevens kunt gebruiken om uw bedrijf te laten groeien, moet u de juiste gegevens verzamelen. Als u eenmaal een idee hebt van wat u wilt doen met de gegevens die u verzamelt, moet u deze opslaan. Er zijn verschillende manieren om informatie te verzamelen. Soms is het een kwestie van het verzamelen van informatie die je al hebt, terwijl je andere keren abonnees om informatie moet vragen.

Het maken van gesegmenteerde lijsten is meestal de eerste stap naar data-gedreven e-mailmarketing. Stel uw lijsten op aan de hand van de criteria die u hebt gekozen en die het beste passen bij uw marketingbehoeften. Veel marketeers segmenteren hun lijsten op basis van de criteria:

– Geslacht – U kunt niet alleen specifieke producten op deze manier delen, maar ook e-mailcampagnes sturen die de interesse van uw lezer wekken.

– Locatie – Als u weet in welke regio, stad of postcode uw klanten wonen, kunt u e-mails versturen op basis van een sneeuwstorm die ze doormaken of lokale gebeurtenissen.

– Aankoopgeschiedenis – Kan u helpen om te weten wat uw klant in de toekomst nodig heeft en wat u in e-mails kunt opnemen.

– Interesses – Dit kan variëren van persoonlijke hobby’s tot hoe ze uw producten gebruiken.

– Niveau van betrokkenheid – Als u weet hoe geïnteresseerd iemand in uw bedrijf is, kunt u ervoor zorgen dat u e-mails verzendt om hem of haar bezig te houden.

Zodra uw lijsten zijn gesegmenteerd op de manier waarop u ze wilt, kunt u beginnen met het personaliseren van de e-mails die u wilt verzenden. Door gepersonaliseerde, geïndividualiseerde berichten te maken, laat u uw abonnees zien dat u aandacht besteedt aan wie ze zijn en wat voor hen belangrijk is.

Probeer te experimenteren door afbeeldingen en video’s op te nemen die voor elke e-mailontvanger gepersonaliseerd zijn. Als je de voornaam, de locatie of zelfs de maat van het t-shirt van je abonnee in je e-maillijst hebt staan, en dat doe je waarschijnlijk ook, dan kun je die informatie gebruiken om de tekst in je e-mailcampagnes te personaliseren, en niet alleen de onderwerpregel. Als je deze gegevens niet hebt, zul je ze moeten toevoegen aan je e-mail aanmeldingsformulier voor toekomstige e-mailcampagnes.

Adidas maakt bijvoorbeeld genderspecifieke campagnes om zich te richten op specifieke segmenten van hun publiek. Afhankelijk van de gender-identificatie van de persoon die het ontvangt, ontvangen zij een bericht ter promotie van vrouwen- of mannenkleding, maar niet beide.

Veel bedrijven segmenteren hun lijsten op basis van de aankoopgeschiedenis. Door gebruik te maken van de recente aankoop van een klant of van producten die ze van uw website hebben bekeken, kunt u het eigen gedrag van uw klanten gebruiken om meer relevante e-mails te maken die aankopen stimuleren. Een goed voorbeeld is het gebruik van een cart abandonment e-mail strategie om uw verkoop te verhogen.

Brooklinen zorgt bijvoorbeeld voor een datagestuurde e-mailmarketingcampagne op basis van het gedrag van de website. Het bericht bevat afbeeldingen van de producten die de abonnee onlangs heeft bekeken, maar nog niet heeft gekocht. Brooklinen biedt een gratis verzendingsimpuls om de abonnee aan te moedigen een keuze te maken.

Zoals bij alles wat met marketing te maken heeft, zult u moeten testen hoe elk type van personalisatie werkt voor uw abonnees. Blijf in de gaten houden hoe uw e-mail opent, klikt en verkoopt, om te zien wat voor impact u heeft. Als u data-driven bent, kunt u de ROI van uw e-mailmarketing een boost geven.

Als u wijzigingen aanbrengt in uw e-mailmarketingstrategie is het echt belangrijk om het niveau van betrokkenheid in uw e-mails te kennen voordat u begint met het aanbrengen van deze wijzigingen. Dit zijn de gegevens die u verkrijgt uit elke e-mail die u in het verleden van uw e-mailservice hebt verzonden. Maak een benchmark van uw gemiddelde open, klik, aankoop en uitschrijven zijn eerst, en voeg dan uw wijzigingen toe. Dit maakt het gemakkelijker voor u om te zien hoe personalisatie de interactie van uw klanten met uw e-mail verandert.

Bron: Growth hackers.
https://www.growth-hackers.net/data-driven-email-marketing/