Waarom je vandaag nog moet starten met audience based (data driven) marketing

effectiveprofiles Algemeen

Wat is audience based marketing? 
Audience based marketing is letterlijk vertaald: marketing gebaseerd op jouw doelgroep. Veel marketeers noemen het ook wel customer identity management. Het is algemeen bekend dat een consument zich geen ‘nummer’ wil voelen. Door tools zoals Google Analytics worden consumenten onderscheiden door o.a. geslacht, leeftijd, locatie en websitegedrag. Hoewel digital marketeers zich er goed van bewust zijn dat ze hun doelgroep moeten segmenteren en de juiste boodschap op het juiste moment aan de juiste doelgroep moeten leveren, worstelen velen met de vraag hoe ze dit praktisch kunnen inrichten.
Hoe pak je dit het beste aan?
Wij leggen je in 3 stappen uit waarom én hoe je vandaag nog kunt starten met audience based marketing.
1. Persona building en 360 graden klantbeeld
Segmenteer je op geslacht, dan kun je kiezen tussen mannen en vrouwen. Niet elke man of vrouw heeft dezelfde interesses, voorkeuren en gedragingen. Daarom is dit, alsnog, een erg brede segmentgroep en zullen veel consumenten zich niet aangesproken voelen tot deze content. Met persona building verzamel je niet alleen demografische- en geografische gegevens van de consument, maar ook interesses, voorkeuren en gedragingen. Zo maak je gerichter gesegmenteerde groepen aan.
Bij een 360 graden klantbeeld worden niet alleen gegevens opgeslagen in groepen, maar worden tegelijkertijd persoonlijke profielen aangemaakt. Ook worden alle touchpoints die een consument met jouw bedrijf heeft, op profielniveau opgeslagen. Op deze manier wordt er een realtime 360 klantbeeld gecreëerd. Dit profiel is de basis om met audience based marketing aan de slag te gaan.
2. Real time customer journey insights
Wil je de consument écht aanspreken, dan moet je niet alleen weten in welke gesegmenteerde groep hij of zij zit, maar ook in welke fase van de customer journey de consument zich bevindt. Met gerichte content kun je de consument leiden naar het doen van een aankoop of het bieden van de juiste service, bijvoorbeeld door het bieden van aanbieding. Deze aanbieding moet natuurlijk wel passen bij de interesses en voorkeuren van de consument. Door audiences (groepen profielen met overeenkomstige kenmerken) aan te maken, kun je het content creatie stuk behapbaar houden en toch extra relevantie bieden.
3. Omnichannel approach
Analyseer de resultaten en verkregen data van eerdere campagnes en gebruik dit als startpunt voor je campagnes op andere kanalen en andere momenten. Zo creëer je een ultieme omnichannel ervaring. Met de omnichannel approach wordt het makkelijker om goede campagne flows in te richten. Hiervoor is het noodzakelijk om alle consumenten touchpoints op profielniveau op te slaan (zie stap 1).
Maak je marketing effectiever én relevanter en start vandaag nog met audience based marketing.