Kips winactie: het belang van e-mail segmentatie en een goede campagne flow

Frank Beunk Algemeen

In een voorgaande case van Kips hebben we laten zien hoe we Facebook advertising kunnen optimaliseren door middel van onze customer data tool EffectiveProfiles. De tweede activatie voor Kips had als doel: binnen drie weken zo veel mogelijk kwalitatieve deelnemers werven voor de Kips borrelpakket winactie. Dankzij deze campagne hebben we veel informatie van consumenten én veel e-mailadressen kunnen verzamelen.

E-mailmarketing nog steeds nummer één.

We starten met een aantal feiten. Uit onderzoek van Thuiswinkel.org in Nederland blijkt dat:

 • 93% is ingeschreven op minimaal 1 nieuwsbrief
 • We minimaal 86 commerciële e-mails per week ontvangen
 • We gemiddeld 1 tot 6 keer per dag onze mail checken
 • 75% heeft weleens een aankoop gedaan n.a.v. een nieuwsbrief
 • 61% schrijft zich uit voor een nieuwsbrief als de inhoud niet aansluit bij zijn of haar behoeften

E-mail is nog steeds het nummer 1 kanaal om aandacht te trekken en conversies en sales te genereren. Op geen enkel ander kanaal ligt het conversieratio zo hoog als bij e-mail. Alleen kan én moet e-mail nog effectiever ingezet worden om ervoor te zorgen dat je opvalt tussen de massa en consumenten je e-mails blijven openen.

Hoe hebben we dit voor Kips aangepakt?

Kips zag in dat het noodzakelijk is om data te structureren en aan de slag te gaan met klantprofielen. Daarom hebben we binnen EffectiveProfiles een groep klantprofielen (audiences) aangemaakt waarvan wij verwachtten dat deze groep meer geïnteresseerd zou zijn in de propositie. Middels A/B testing hebben we deze groep vergeleken met de controlegroep. Een volgende stap in de campagne flow was advertising via social media. De deelnemers vanuit het e-mail kanaal zijn uit alle targeting groepen gefilterd. Traditionele e-mailprogramma’s hebben geen mogelijkheid om je verzamelde klantdata op een goede manier te gebruiken en de inhoud maximaal af te stemmen op de ontvanger. De geïntegreerde oplossing van EffectiveProfiles & SmartMail geeft je de mogelijkheid gesegmenteerd te mailen en de juiste boodschap op het juiste moment naar de juiste consument te zenden. Hieronder staat een overzicht van de gehele campagne flow.

Kips winactie campagne flow:

Resultaten.

Hieronder een overzicht van de behaalde resultaten:

 • 3.170 deelnemers (meest succesvolle winactie voor Kips).
 • 1.228 nieuwsbrief inschrijvingen.
 • Deelnemers vanuit e-mail: 1.460
 • Deelnemers vanuit social media: 1.548
 • Veel nieuwe insights m.b.t. aankoopgedrag en gezinssamenstelling.

E-mail:

Open rate (OR) Click through rate (CTR) Click to open rate (CTOR) Conversie% Kosten/deelname
Controle groep 29% 13% 32% 5% € 0,056
Gesegmenteerde groep 50% 34% 46% 20% € 0,015

 

Deelnemers per kanaal (e-mail/social) en targeting groep:

 

Campagne dashboard uit EffectiveProfiles:

Welke conclusies hebben we getrokken?

 1. Door 8,47% van de e-mailbase te mailen zijn we in staat geweest om 25% van alle conversies via e-mail te realiseren. De kosten per deelname zijn bij de gesegmenteerde groep ruim 71% lager. Personalisatie en relevantie bieden loont!
 2. Social media is een erg goede aanvulling op e-mails wat betreft het genereren van deelnames. Aangezien de kosten per deelname gemiddeld 10 x hoger zijn dan via e-mail is aan te raden social in te zetten na de e-mail campagne (en de deelnemers vanuit e-mail uit de targeting groep te filteren). Zo kan je het social budget een stuk efficiënter inzetten!

Wat jij kunt doen:

 • Gebruik je klantdata om de inhoud van je e-mails persoonlijk te maken en beter af te stemmen op jouw klanten.
 • Gebruik de inzichten en gedragsvoorspellingen (uit tools zoals EffectiveProfiles) om meer conversie uit je e-mailmarketing te halen.
 • Zorg ervoor dat je resultaten doormeet, een goede campagneflow inricht en op deze manier je marketingbudget efficiënt inzet om het maximale resultaat te behalen.
 • Vraag bij elke activatie naar extra waardevolle informatie, sla deze data op profielniveau op en gebruik deze data op een later moment om conversie te verhogen.